пятница, 25 мая 2012 г.

Профілактика і лікування атеросклерозу


Чому холестерин вважається таким вже шкідливим? 

Справа в тому, що холестерин має здатність відкладатися на стінках кровоносних судин, при цьому холестеринові бляшки утолщают стінки судин, а просвіт судин зменшується. 

Зменшення просвітів кровоносних судин погіршує кровопостачання органів і тканин і це призводить до порушення процесів клітинного харчування, до збою кисневого обміну. 


Атеросклероз захворюванням номер один у сучасної людини.

Атеросклерозу піддаються всі судини, як дрібні - каппіляри, так і великі - артерії. Атеросклероз - це основна причина старіння організму людини.
Дослідження показали, що хімічні процеси в організмі атеросклеротичну бляшку сформувати не можуть. При випадкових збоях в організмі можуть утворитися м'які атеросклеротичні бляшки.

Таку бляшку не можна вважати постійною, так як на стадії очищення крові від надлишкового холестерину, м'яка бляшка може повністю розсмоктуватися. Однак солі кальцію поступово перетворюють м'яку бляшку в тверду, як камінь бляшку. Бляшка починає товщати, навколо її утворюється фіброзна оболонка. Просвіт в посудині різко звужується і в цій області порушується кровообіг.

З часом атеросклероз активно розвивається, і вражає всі судини. У всіх органах порушуються біохімічні процеси, що і призводить до різних захворювань, які проявляються не відразу. Ознаки хвороби дають про себе знати тоді, коли просвіт судин звужений майже на три чверті.
Віковий атеросклероз активно позначається на тих органах, які найбільше споживають кисню. В першу чергу уражаються атеросклерозом основні споживачі кисню: головний мозок, серце і нирки, нижні кінцівки.

В даний час діагностується багато захворювань, які виникають на тлі уражених атеросклерозом судин. На першому місці серцево-судинні захворювання (стенокардія, ішемічна хвороба серця, інфаркт), інсульт.

В організм людини щодня надходить пів грама холестерину, а в ідеалі він не повинен надходити взагалі. У тварин, при надходженні холестерину, припиняється процес вироблення в клітинах печінки власного холестерину. На жаль, у людини так не відбувається. 

Дослідження показали, що повне виключення надходження холестерину з їжею, знижує його рівень в крові на двадцять відсотків.

Холестерин міститься в основному в тваринних продуктах.

Максимальна кількість холестерину міститься в риб'ячій  ікрі, яєчному жовтку, твердому сирі, яловичої печінки, свинячому жирі і вершковому маслі. Вживання продуктів харчування містять холестерин, стимулює синтез холестерину в печінці.

Риба - дієтичний продукт харчування. Риба містить холестерин, але риб'ячий жир - це поліненасичені жирні кислоти, які схожі з рослинними оліями. В організмі людини, поліненасичені жирні кислоти перетворюються в ефіри холестерину, які видаляють його з атеросклеротичних бляшок. Тому, з тваринних білків, найкраще риба, це найбільш безпечний продукт за змістом холестерину.

Ще один унікальний продукт харчування, який дуже багатий білком і не міст
ить холестерину - це соєві боби.

Дуже корисні нерафіновані рослинні масла при прогресуючому атеросклерозі. Вживання рослинного масла значно знижує вміст холестерину шляхом вимивання його з атеросклеротичних бляшок. У рослинному маслі містить багато поліненасичених жирних кислот, які стимулюють жовчовиділення, витрачаючи при цьому холестерин.
Потужний відсіч розвитку атеросклерозу дає вживання в їжу продуктів, багатих харчовими волокнами. Рослинні волокна - це та частина рослинної їжі, яка не перетравлюється, тому що складається з целюлози. Рослинні волокна зв'язують і виводять з організму жовчні кислоти. Це активізує в клітинах печінки синтез жирних кислот і активно окисляє холестерин.

Тривалість життя сучасної людини залежить від здатності організму накопичувати холестерин.

Тому кожна людина, що бажає продовжити своє життя, повинен вміти правильно організувати своє харчування і налагодити здоровий спосіб життя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий