вторник, 16 декабря 2014 г.

Хачипурі на швидку руку

Хачипурі


Нескладний рецепт хачапурі з сиром - популярної грузинської випічки. Саме слово «хачапурі» походити від «хачо» - сир і «пурі» - хліб (пам'ятаєте, є такі індійські коржики - пурі?). Якщо ви ще не пробували ці смачні коржики з сиром всередині, раджу приготувати!

Традиційно в начинці хачапурі використовується молодий імеретинський («імерулі») сир, крім якого можна нічого більше і не додавати. Але якщо ви живете не в Грузії, то знайти його буде проблематично. Тому, я пропоную кілька варіантів, чим його можна замінити.



Варіанти начинки з сиру: найкраще взяти порівну адигейський сир (бринзу, хороший домашній сир) і сулугуні (моцарелу), якщо немає сулугуні або моцарелли, то можна адигейський + бринза або тільки адигейський. А також додати трохи масла, сметани і, якщо потрібно, солі.

Зазвичай бездріжджове тісто для хачапурі замішується на мацоні (є такий кисломолочний продукт), замість нього в цьому рецепті я візьму порівну кефір зі сметаною.

Склад (на 4 хачапурі):

Тісто для хачапурі:

250 мл мацоні (або 125 мл кефіру + 125 мл сметани)
300 г борошна (чи скільки буде потрібно)
1/2 ч. ложки солі
1 ст. ложка цукру
1/2 ч. ложки соди
100 г вершкового масла (можна менше)
Начинка з сиру:

350 р сиру імеретинського або навпіл адигейського (бринзи, сиру) і сулугуні (моцарели)
2 ст. ложки сметани
сіль (якщо потрібно)
25 г (1-2 ст. ложки) вершкового масла
А також вершкове масло для змащування хачапурі

Хачапурі - відео рецепт:




Хачапурі з сиром рецепт приготування:

Підготуйте продукти. Вершкове масло для начинки залиште в теплі, щоб воно размягчилось. Якщо сир занадто солоний, вимочіть її в воді протягом декількох годин.

Розтопіть вершкове масло для тіста. Змішайте кефір зі сметаною (або візьміть мацоні) і додайте сіль, цукор і соду. Перемішайте і влийте розтоплене масло. Розмішайте до однорідності, суміш трохи запіниться.
рецепт тіста для тесту хачапури. 

Приготування:

Тепер поступово насипайте борошно, замішуючи тісто. Воно повинно вийти м'яким і пухнастим. За рахунок масла, воно майже не буде липнути до рук.
тісто для хачапуриТесто для хачапурі

Сир натріть або подрібніть іншим способом. Додайте розм'якшене масло, сметану і сіль (якщо сир недостатньо солоний). Добре перемішайте, розтираючи виделкою. Начинка для хачапурі готова!

Поради: 

Сиру можна взяти і більше, ніж зазначено в рецепті (чим більше, тим смачніше будуть хачапурі), але не менше не варто. Якщо ви використовуєте жирний сир, то масло можна не додавати. Кількість сметани також можна регулювати - начинка не повинна бути занадто сухою або мокрою.

 Начинка з сиру для хачапурі

Розділіть тісто на 4 частини. Візьміть один шматочок і сформуйте коржик на присипаному борошном столі. Так як тісто м'яке, це легко можна зробити руками.
Покладіть в центр коржі гіркою 1/4 частину начинки.
кладемо сир на коржик.  

Тепер зберіть зверху краю, щоб вийшов мішечок, защипайте і зайве тісто відірвіть.
рецепт приготування хачапуриСобираем тісто в мішечок

Руками або за допомогою качалки зробіть корж товщиною 1-1,5 см (товщі не варто, але і тонкі як на хычины теж не потрібно робити), пересипаючи її борошном.
хачапурі з сиром рецепт. Приготовление хачапурі з сиром

Покладіть хачапурі на розігріту суху сковороду (як і кутаби з зеленню, ці коржі в основному теж дбають без олії). Накрийте кришкою і випікайте кілька хвилин на середньому вогні.
печемо хачапурі на сковородеКладем на сковороду

Переверніть на іншу сторону і потримайте ще трохи, але вже без кришки. Готові хачапурі повинні бути з двох боків покриті світло-коричневими цятками.
хачапурі рецепт з фотоВыпекаем з двох сторін

Зніміть хачапурі з сковороди і відразу змастіть вершковим маслом. Точно також приготуйте інші коржі. (Накривайте їх, щоб вони не охолоджувались.)

Якщо Ви не боїтеся експериментувати, то в начинку можна додати ще й зелень (зазвичай в хачапурі її не додають) і спеції. Вийде теж дуже смачно, хоча це будуть вже не зовсім хачапурі!

Комментариев нет:

Отправить комментарий