воскресенье, 28 декабря 2014 г.

Майонез домашний


Есть один секрет, когда получится всегда! Нуждо взбить желтки, добавить затем соль, сахар и т.д., как в рецепте, а затем по капелькам добавлять растительное масло.

Если масла влить много, то не загустеет. Я взбиваю миксером в глубокой пластмассовой миске, добавляю по 1/4 чайной ложки масла, затем все хорошо взбиваю и снова добавляю немного масла. Если сразу влить много, то ничего не получится. Когда использовала почти половину нормы масла, тогда лью по 1 столовой ложке….



 Если массу испортила, то я ее отставляю в сторонку, взбиваю новые желтки и так же маленькими порциями добавляю испорченную массу в новые желтки. А уже потом, когда все масло израсходовала, и моя масса будет похожа на хлопья, добавляю или воду с уксусом. Или взбитые неиспользованные белки, а затем уксус.

Порада 1. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Порада 2. Можна приготувати майонез на суміші соняшникової та оливкової олії. Але в процентному співвідношенні, оливкової олії Extra vergin», повинно бути не більше 20-25%. Інакше майонез вийде з гіркуватим присмаком.

Порада 3. Якщо майонез вийшов занадто густий, додайте 1-2 столові ложки теплої води і ще раз збийте.

Порада 4. Майонез «Провансаль» готується з додаванням гірчиці. Якщо хочете отримати звичайний майонез, виключіть цей інгредієнт.

Порада 5. Сік лимона можна замінити оцтом (винним, яблучним, столовим). На 1 яйце береться 0,5-1 чайна ложка оцту або за смаком.

Майонез на цілих яйцях.
  • У миску або високий стакан блендера розбити яйце, додати гірчицю, сіль і цукор.
  • За допомогою заглибного блендера збити інгредієнти до однорідності.
  • Не припиняючи роботу блендера, тонкою цівкою вливати олію, поки майонез не придбає бажану консистенцію.
Порада. Кількість масла визначається «на око» - чим більше масла, тим густіше вийде майонез.

Коли майонез придбав бажану консистенцію і досить загус, влити сік лимона (при цьому майонез стає більш рідким) і збити до однорідності.

 Готовий майонез охолодити в холодильнику.

Майонез на жовтках.
  • Жовтки покласти в миску, додати сіль, цукор і гірчицю.
  • Всі інгредієнти добре змішати за допомогою міксера (на малій швидкості).
  • Потім акуратно, буквально по краплях, вводити в жовткову суміш соняшникова олія, одночасно збиваючи суміш міксером (на низькій швидкості), і стежачи за тим, щоб масло з'єдналося з жовтками в однорідну емульсію.
  • Коли перша і найвідповідальніша стадія приготування майонезу вже минула, і жовткова суміш добре зв'язується з маслом, продовжувати поступово вливати масло вже не по краплях, а тонкою цівкою, стежачи за тим, щоб нова порція масла зв'язалася з жовтками в однорідну суміш.
  • Збивати соус на низькій та середній швидкості міксера, поки він не загусне.
  • Додати сік лимона. І ще раз злегка збити майонез.
Готовий майонез перекласти в чисту банку, накрити кришкою і остудити в холодильнику.
******
Порада 1. Майонез можна приготувати без міксера - за допомогою віничка. Але міксер значно полегшує і прискорює процес.

Порада 2. Готовий майонез можна зберігати в холодильнику, в герметично закритій ємності, близько тижня.

Порада 3. Додаванням в готовий майонез різні приправи, прянощі та інші інгредієнти, можна отримати цікаві, незвичайні і смачні сполучення.

Часник (подрібнений або пропущений через чесноковыжималку) надає соусу пікантний смак, і чудово поєднується з м'ясними стравами, тостами і хрустким багетом.

Зелень петрушки і базиліка (рубана і перемішана з соусом), додасть майонезу приємний смак і аромат. Такий соус чудово підходить до рибних страв.

Оливки (мелкорубленые і змішані з майонезом), надають майонезу південні нотки, а соус добре поєднується зі стравами з картоплі.

Сир (тертий на дрібній тертці, і змішаний з майонезом) відмінно підходить до овочевих страв.

Цедра лимона (терта не дрібній тертці і змішана з майонезом) надає соусу приємний аромат цитрусових і підходить до страв із риби, морепродуктів і овочів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий