вторник, 16 декабря 2014 г.

Холодець. Користь і шкода

Холодець. Користь і шкода


Холодець є царським стравою з російським корінням. Цей м'ясний делікатес готували на Русі до святкувань Нового Року і Різдва. Перші згадки про користь холодцю зустрічаються в давніх грамотах і літописах.





На Русі готувався холодець лише в царських і багатих будинках. Він подавався на наступний день після великих святкувань, коли в будинку було безліч залишків їжі. Всі ці продукти нарізали дрібними шматочками, заливали м'ясних наваром і кип'ятили. Після цього отриману суміш розливали по мисках і ставили на холод. Холодець був улюбленим блюдом прислуг, оскільки бояри вважали його неаппетитным.

Хімічний склад холодцю

Хімічний склад холодцю дуже багатий на макро - і мікроелементи. Серед мікроелементів найбільше в складі навару знаходиться алюмінію, міді, рубідію, бору, фтору і ванадію. Основну частину макроелементів складають кальцій, фосфор і сірка. Незважаючи на те, що бульйон вариться дуже довго, в ньому міститься величезна кількість вітамінів А, В9 і С.

Калорійність холодцю

Холодець є дуже калорійним делікатесом. У 100 грамах продукту міститься більше 250 ккал. Незважаючи на велику користь холодцю, краще даними делікатесом часто не захоплюватися. Але якщо в одне зі свят ви вирішили побалувати себе цим блюдом, то краще всього користуватися калькулятором калорій.

Корисні властивості холодцю

ХолодецХолодец є улюбленою стравою мільйонів людей на різних урочистих застіллях, але лише одиниці знають про те, що цей делікатес дуже корисний для нашого організму.

Одне з головних переваг холодцю - наявність колагену. Колаген є будівельним білком для клітин нашого організму, а також виступає основою з'єднання тканин. Велика частина колагену руйнується в процесі приготування холодцю, але частина, що залишилася, є дуже цінною для нашого організму. Властивості колагену уповільнюють процеси старіння тканин, зменшують можливість стирання кісток і хрящів.

Після проведення святкових застіль люди, які ввечері разом зі спиртними напоями вживали холодець, значно менше скаржаться на симптоми похмілля. Це все завдяки аминоуксусной кислоті, яка у великій мірі знаходиться в глицине.

Гліцин також сприяє активізації мозкової діяльності, крім того відновлює необхідну кількість різних корисних речовин в нашому організмі. Гліцин активізує дію ферментів, які сприяють побороти страх, зняти напругу і позбавитися від тривалих депресій.

До складу холодцю входять вітаміни групи В, які сприяють будовою гемоглобіну, а також безлічі поліненасичених кислот, які нормалізують нервову систему. Корисний холодець тим, що в його складі знаходиться амінокислоти лізину, які сприяють кращому засвоєнню кальцію. Також він корисний своїми противірусними діями.

Крім того, ретинол, який є одним з основних складових, що позитивно впливає на людський імунітет, нормалізує зір. Відновлення роботи суглобів, а також підвищення їх рухливості надає допомагає вплив натурального желатину.

Протипоказання холодцю

Незважаючи на наявність безлічі корисний властивостей цього делікатесу, все ж варто обмежити себе в даному продукті. Холодець має високий рівень вмісту холестерину, який сприяє розвитку хвороб судин. Найбільше можливий результат появи тромбів і бляшок усередині судин. Це може стати основною причиною серцевих захворювань.

Дуже часто на наших столах доповненням до холодцю виступають часникові заправки, які провокують хвороби печінки.

М'ясні бульйони містять гормон росту. Саме він є основною причиною запальних процесів у нашому організмі. Крім того, гормон зростання може спричинити гіпертрофію і набухання тканин.

Свинячий бульйон містить гістамін. Цей елемент є причиною фурункульозу, апендициту, а також розвитку захворювань жовчного міхура.

Якщо думати про наше харчування, то варто їсти холодець не більше рази в тиждень. Але все ж це такий делікатес, від якого дуже важко відмовитися, побачивши на тарілочці за святковим столом.

Рецепт приготування холодцю з курки (відео)



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий